Cilekli - Beyaz/Siyah Cikolatali Pasta

Kitaplardan ve yemek sitelerinden denemelerim devam ediyor... Bu denemeleri dostlarimin dogum günlerine denk getirmeye calisiyorum ki, yemek zorunda kalip, kilolarimi üst üste eklemeyeyim. Bu pastada denemeye calistigim sey, etrafindaki bant. Calismasi oldukca zevkli ama cok sabirli olmali insan.... Sabir deyince akar sular duruyor karsimda.... Yani o kadar sabirsizim.... Hersey biran önce oluversin istiyorum ve sonuc, dogal olarak her zaman mükemmel olmuyor.... Güya bu calismamda da siyah üzerine beyaz puantiyelerim olsun istedim.... Ama gördügünüz gibi isim veremedigim sekillerim oldu sonucta....




Bu pasta, Isil hanimin CENUAZ (Genoise) & ÇİLEKLİ ÇİKOLATALI PASTA`sinin cok kötü bir kopyasi. Sadece ve sadece banti görüp yola ciktim fakat o an farkettim ki daha bir firin ekmek yemem lazim. Ama bu sayede sevgili Isil hanimdan da, Zinnur hanimdan da cok degerli bilgiler ögrendim. Sagolun, varolun, isin detaylarini en ince ayrintilarina kadar anlattiginiz icin. Elimdeki malzemenin eksikligi ve dogal olarak fazla pratigim olmadigi icin, resimdeki pastayla yetinmek zorunda kaldim... Ama yilmiyorum ve denemeye devam diyorum.


Pastamin tarifine gelince;
Pandispanya icin;

4 yumurta (sarı ve beyazlarını ayırın.)
1/2 çay bardağı su
1 çay bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı buğday nişastasi
1 paket kabartma tozu1 paket vanilya
Hazirlanisi;

Yumurta sarilari ve şekerimizi mikserle yüksek devirde yaklasik 5 dakika çirpalim. Su, süt, nişasta ve vanilyamizi ekleyip çırpmaya devam edelim. En son un ve kabartma tozumuzu da ekleyip, düşük devirde 1 dakika kadar daha çırpalim. Başka bir kapta yumurta beyazlarını bir fiske tuz ilavesiyle bembeyaz olana ve kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek şekilde sert kıvama gelene kadar yüksek devirde çirpalim. Çırpılmış yumurta beyazlarını hamura ilave edip spatula ya da tahta kaşigimizla yavaşça, yumurta beyazlarını fazla söndürmeden karistiralim.
Hamurumuzu yağli kağitla kapli 26 cm.lik kek kalibimiza dökelim ve önceden 170 dereceye isittigimiz firinimizda 40 dakika kadar pisirelim. (Hamur kalibin kenarlarindan cekilmeye basladigi zaman pismis demektir.)

Krema Malzemeleri: (Beyaz Cikolatali Mus:Sevgili Zinnurùn tarifi)
255 gr beyaz cikolata
1/4 bardak arti 1 corba kasigi su
350 gr. krema

Kücük parcalara kesilmis cikolatamizi ve suyumuzu benmari usulü eritelim. Ve sogumaya birakalim. Zinnur Hanim diyor ki, (ben aynen uyguladim)"Isin zor yani bu. Eger sicakken krema ile karistirirsaniz hem kremayi eritiyor hem de karisim pürtükleniyor. Cok sogutursaniz katilasiyor ve krema ile karismasi zor oluyor. Yeterince soguduguna soyle karar verebilirsiniz. Birazini alip ust dudaginiza dokundurdugunuzda serince gelmesi lazim." Evet, böyle yaparsaniz basarisiz olmaniz mümkün degil. Daha sonra yani cikolatamiz sogurken kremamizi cirpalim ve cikolatamizla karistiralim. Ve elimizi biraz cabuk tutarak kalibinda bekleyen cilek sosuyla islatilmis ve üzerine bolca cilek dizilmis pandispanyamizin üzerine dökelim. Buzdolabimizda 1-2 saat kadar beklettikten sonra pastamizi kalibindan cikaralim ve etrafina hazirlamis oldugumuz cikolatali bandimizi saralim. Üzerini de yine cikolata sosuna batirilmis cileklerimizle bir güzel süsleyelim....

Cikolatali bantimizin hazirlanmasi;
100 gr kadar cikolatamizi ben mari usulu eritelim. Düzgün bir zemine pastamizin cevresi uzunlugunda ve pastamizdan biraz daha yüksekce hazirlanmis yagli kagidimizi yayalim. Cikolatamizi yagli kagitlarimizin üzerine bir spatula yardimi ile kenarlardan biraz tasacak sekilde sivayalim. (Ben önce, erittigim beyaz cikolatadan noktaciklar yaptim. Ama yukarida da yazdigim gibi sabirsizliktan beyaz noktaciklar donmadan siyah cikolatami sivadim. Tabii nokta filan kalmadi ortada.... )Biraz beklettikten sonra kekimizin etrafina dikkatlice saralim. Bu asamada bir yardimci bulabilirseniz sanslisiniz. Ben tek basima bayagi ugrastim, gene de tam düzgün saramadim... Belki gelecek sefere!
Sevgilerimle, Afiyet olsun...

1 yorum:

  1. Mütevazligina bayiliriyorum ablam. Ne harikalar yaratiyorsunda farkinda degilsin !!! (kiziyorum artik haa :))

    YanıtlaSil

Nazik yorumlariniza kalpten tesekkürlerimle..::))