CARSAF BÖREGI


Börek isinde oldukca acemiyim... Pasta, kurabiye vs. yapimina elim yatkin, hele pasta dekorasyonu isine bayiliyorum. Ama gel gelelim yufka acmak yokmu, iste o cok zor benim icin... Elim bir türlü alisamadi o oklavayi tutmaya... Nerede annecigimin oklavasiyla 40 kat olarak hazirladigi o baklava yufkalari, nerede benim oklava tutusum... Hele bir denemeye göreyim... Inanin bir hafta avuclarim icleri agriyor.... Ama su carsaf böregini ögrendim ögreneli oklavalari aksesuar olarak duvara astim. Allah razi olsun beni gibiler icin o tarifi verenlerden, ögretenlerden....






Carsaf Böregini iki yil öncesinde kadar hic tatmamistim. Sadece ismini duyardim esimden, o da, teyzesinin kücüklügünde carsaf üzerinde bir börek yaptigini ve tadini hic unutamadigini söyler dururdu... O lezzeti oldukca özlemis olmali ki, internet üzerinden arastirmalara basladi. Ve günün birinde beni heyecanla yanina cagirarak YouTube`da buldugu bir videoyu seyrettirdi.... Baktim ki bir teyze Carsaf Böreginin yapilisini ögretiyor... Heyecanla seyrettik.. Ben, icin icin bunu yapmamin imkansizligini düsünüp dururken, esim bunu, benim de mutlaka denemem gerektigini söylüyordu.... Ne mi oldu, ertesi sabah ilk is beraberce mutfaga girdik... Ve teyzenin tarifini denedik... Sonuc? Sonuc yukaridaki fotograflarda görünmüyor mu? Sagolasin teyzecigim.....

Fotograflar benim ilk yaptigim carsaf böregim.... Sonrasinda defalarca yaptim, hem de her seferinde tek basima.... Nasil mi yapiyorum?

1kg. unu yogurma kabima eliyorum... Üzerine bir yemek kasigi kadar tuz kattiktan sonra yavas yavas su eklemeye basliyorum. Kulak memesi yumusakligina gelinceye dek ekliyorum suyu... Güzelce yogurduktan sonra 5 parcaya ayiriyorum... Portakal büyüklügünde oluyor bezeler... Sonrasinda merdaneyle pasta tabagi büyüklügünde aciyorum. Bir kenara koyup üzerini sivi yagla güzelce yagliyor ve bir strec örtüyorum (ki üst üste koyacagim hamurlar birbirlerine yapismasinlar) ve digerlerini aciyorum, yine yagliyor ve strecliyorum. 5 beze de bitince isin en zevkli kismi basliyor. Bu sefer geciyorum salonuma.... Yemek masamin üzerine temiz bir masa örtüsü seriyorum... Ilk hamurumu elime aliyor ve döndüre döndüre biraz büyütüyorum, sonra masa örtüsünün üzerine koyarak yavas yavas cekistirmeye basliyorum, tabii bu arada uzaktan beni seyreden deli saniyordur, cünkü hamuru büyütebilmek icin durmadan masanin etrafinda dönüyorum. Arada yirtilmalar olabiliyor ama bu moralimi bozmuyor. Hamurumu, altina konan bir gazete yazisi okunabilecek kadar inceltiyorum. Bu islem yaklasik 10 dakikami aliyor. Inceltme isi bitince, eger kenarlarda tam incelmeyen kalinliklar kaldiysa onlari bicagimla güzelce cikariyorum ve komple hamurum üzerini fircami silkeleyerek siviyagla yagliyorum ve ic malzemesini (fotograftaki böregim ispanakli-beyaz peynirli) heryerine esit olarak dagitiyorum. Eveeeett esas zevkli kisim simdi, önce carsafin bir tarafindan hafifce kaldiriyorum, hamur ortaya kadar hoooppp yuvarlaniveriyor, sonra diger taraftan... Hic kesmeden basindan tutarak spiral seklinde sariyor ve kagit serdigim tepsime aktariyorum... Bes bezeyle fotograftaki gibi bir tepsi, bir de daha kücük tepsi börek hazirlaniyor. Tepsi dolunca üzerine yogurtlu-yumurtali karisimimi sürüp, (eger kitir kitir olsun istiyorsaniz sadece sivi yag sürün) cörek otu serpistiriyor ve 170 dereceye isitilmis firinimda alti ve üstü kizarana kadar (yaklasik 30 dakika) pisiriyorum.

Afiyet Olsun....

1 yorum:

  1. wow inanilmaz guzel gorunuyor. Bende kek pasta isini kolay bulup yufka acmayanlardanim. Bilmiyorum deneyebilirmiyim sanki zor gibi :)

    YanıtlaSil

Nazik yorumlariniza kalpten tesekkürlerimle..::))