Izgara Ahtapot

Alti haftalik tatilimde yemek yapmadim demistim... Evet yapmadim ama hemen her gün, tuttugumuz baliklari büyük bir zevkle cesit cesit pisirip, afiyetle yedik. Cok sevgili arkadasim, can dostum Sevinc`im, bu yaz, hem bana, hem de esime balik tutmayi ögretti... Aman Allahim, bu ne güzel bir duyguymus.... Bilhassa esim, sabah horozlar öterken baslayip, öglen saatlerine kadar, aksam da hava kararmadan 2 saat kadar önce baslayip, karanlik cökene kadar oltasini elinden birakmadi....


Fotograftaki Ahtapot kardes de, bu sansli günlerimizden birinde, bizim degil ama arkadaslarimizin oltasina takiliverdi.... Eeee.... Ne yapmali simdi derken, izgarada karar kildik, ama kendilerini bir güzel dövmeden, hatta köpüklerini cikarana kadar defalarca yerlere carpmadan pisirmek mümkün degilmis.... Ne kadar haince oldugunun farkindayim ama ahtapot baska sekilde yumusamazmis...
Neyse sonuc olarak, arkadaslarimiz ahtapotu, güzel bir dayaktan sonra, kendi suyuyla bir tencereye koydular ve kisik ateste 40 dakika pisirdiler. Eger suyu azalirsa bir iki kahve fincani daha sicak su ekleyebilirmissiniz. Hatta tencerenin icine bir tane sarap mantari atilirsa pisirme süresi hissedilir derecede kisaliyormus. Ahtapot bir müddet sonra pembelesmeye basladi. Yaklasik olarak 40 dakika sonra kollarinin kafasiyla birlestigi yere bir catal batirarak yumusakligini kontrol etmeliymissiniz. Cok fazla pisirirsen et tatsizlasirmis. Pismis ahtapotu birkac gün dolapta saklayabilirmissiniz.
Son olarak pisen ahtapotun bacaklarini cikartip kömür izgarasinda 3-4 dakika izgara edip, limon suyu, sarimsak, zeytinyagi ve kekikle hazirladigimiz sosla servis yapip, afiyetle yedik.

Not: Tam arastirmadim ama ögrendigime göre Ahtapot kemik erimesine karsi bire birmis.... Eeee bizlerin de yaslari malummmmmm.....

17 yorum:

  1. Canımmm afiyetler olsun.Balık tut
    manın insana çok iyi geldiğini söylerle.Sende tecrübe etmişsin se
    nin adına çok mutlu oldum.Hayırlı cumalar kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Ahtopot ızgara en sevdiğim deniz ürünlerinin başında gelir...
    Bir de taze taze tutulup pişirilmiş.
    Emeği geçen herkesin ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. FİLİZ ABLAM BENİM,HERŞEYDEN ÖNCE SESİNİ DUYMAK İÇİN CAN ATIYORUM. BUGÜN BİLEMEDİN YARIN BÜTÜÜÜN TELEFONLARDA BENİ BEKLE :) DİYEMEEEEM. CANIIIM BU AKŞAM KISMETSE ŞANSIMI DENEYECEM İA.
    AHTAPOTA GELİNCE, AFGANİSTAN'IN DAĞLIK ARAZİLERİNDE AHTAPOT DENEN KARDEŞTEN HABERİMİZ BİLE YOKTU :) YANİ ANLAYACAĞIN,BİZİM ALIŞKANLIKLARIMIZIN DIŞINDA BİR DENİZ CANLISI. BİZ VARSA YOKSA BALIK YERİZ :)ÖPÜYORUM KOCAMAN GÜLÜSÜÜÜ..
    HAYIRLI İFTARLAR..
    YİYENLERE AFİYET ŞİFA OLSUN İA.

    YanıtlaSil
  4. Gercektente balik tutmak sanat isi.Benimde bununla ilgili tecrübem oldu..
    Banada ögrettiler....sonra baliga ciktik....
    aksama kadar bir tane balik tutamdim....isin ilginc yani bana bu isi ögreten ise oltayi her attiginda sudan bir iki balik cikardikca bende yerin dibine giriyordum.
    Sonucta ayni olta, ayni yem..!nerede hata yaptim bilmiyorum..
    Neyse iste benimde balik tutma hevesim böyle hüsra ile sonuclandi.
    Ahtopota gelince hic yemedim.Ama televizyonda nasil hazirlandigini görünce hayretler icinde kaldim..
    Dedigin gibi hazirlanisi biraz haince..

    YanıtlaSil
  5. Bende ahtapot saltasını çok severim,bu da çok güzel olmuş... dövmek şart biliyorum ;)
    afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  6. Hoşşşşgeldin arkadaşım.Afiyetler olsun.
    Balık tutmak çokkk sevdiğimiz bir uğraş.Apayrı bir keyif,laf aramızda ustayımda diyebilirim:)şans daha çok.Teknemiz bile var sırf balık sevdası için,yarın sabah gün doğmadan teknedeyiz balık kardeşler bizi bekler sarıkuzu zamanı şimdi,bakalım kovayı doldurabilecekmiyiz?
    :):):)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. canımm çok sevdiğin çilek kızınn geldii:))
    ayy ahtapot ızgara hiç görmedim ve yemedim...
    nişanlıma sordum o biliyormuş meğer e egeli olurda bilmez mi:))
    tadıcaz beraber bakalım nasıl olucak:))

    YanıtlaSil
  8. Biz balık ağı atarız ve bazen de ahtapot çıkar,onu hemen geriye yollarız :) yemeye hiç cearet edemedik açıkçası,güzel gözüküyor ama,tadı nasıl ki ? :)

    YanıtlaSil
  9. Filizcim, hoşgeldin kendini özlettin vallahi. Ahtopot süper olmuş deniz ürünlerine bayılırım ahtapotu da çok severim. Ellerine sağlık canım afiyetler olsun.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Vahyin anlam katmadığı Allah’sız bir ömür bir gece kadar bereketsiz, vahyin kılavuzluğunda geçen her gece bir ömür kadar bereketlidir.

    İdrak edenlerden olabilmek dileği ile...
    kadir gecem mübarek olsun güzel ablam...

    YanıtlaSil
  11. Knadilin mübarek duaların kabul olsun canim,
    sana ve ailene nice güzel kandiller dilerim...
    SEVIM

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    "Paristen Merhabalar" başlıklı çalışmanız "Bloglardan Seçmeler"de yayınlandı.
    Hayırlı günler dileğiyle.

    YanıtlaSil
  13. Canım merhabalar,, ahtapotu, kar,idesi balığı velhasıl debnizden babam çıksa yerim tabiri benim içinde çok geçerlidir.. Bu da çok nefis görünüyor.. Afiyet bal şeker olsun.. Güzel bir bayram diliyorum her gününüzün bayram sevinci içinde geçmesi dileğiyle sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Şimdi bu ahtapotu görüp iç çekmemek var mı? bende çok severim ahtapotu,kalamarı..hımmm..
    elerine sağlık
    ama en güzeli balık tutmayı öğrenmen olmuş.bende istiyorum..

    YanıtlaSil
  15. İyi bayramlar dilerim

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Nasıl bişi acaba?B tarz şeyler bizim Hatay kültüründe olmadığı için hiç denemedim.Midye karides filan yemedim hiç balıktan başka.O da İStanbullunun(burda oturuyoruz da) baş yemeklerinden zaten kışın.:)Üni.de okurken kalamar yemiştim sadece galiba bir lokantada.Ama bu taz deniz ürünlerini evde deneme ve tatma cesaretim yok huylandığım için.Mesela midye filan gibi.:)Dışarda da yiyemem eşim yemiş güzel diyor ama ben asla yiyemem:)

    YanıtlaSil

Nazik yorumlariniza kalpten tesekkürlerimle..::))