Elmali Tart

Güzel bir bahar aksamindan hepinize merhabalar sevgili dostlarim, arkadaslarim. Sözü hic uzatmadan hemen tarifime gecmek istiyorum... Yaz gelmeden önce, bir kez daha elmali bir lezzet hazirlamak istedim ve bu sefer de, blogunu büyük bir keyifle takip ettigim (DAMAK TADI) Gül arkadasimizin tarifine el attim (Izninle canim arkadasim).... Hakikaten Gül Hanimin da anlattigi gibi son derece hafif ve lezzetli bir tart oldu... Tarifi, DAMAK TADI`nda, son derece detayli bir sekilde verilmis Gül hanim tarafindan ama bir kez de arsivim icin ben vermek istiyorum;

Elma Püresi için;
4 adet Elma
1 çay bardağı şeker
2 çorba kaşığı limon suyu

Elmalarimizi, kabuklarini soyup, çekirdeklerini temizlendikten sonra kücük kücük dograyip, ufak bir tencereye koyalim ve üzerine şeker, limon suyu, 2 çorba kaşığı su ekleyip, kapağı kapalı şekilde 10 dakika yavaş yavaş kaynatalim. Sonra kapağıni açarak, suyu kalmayana kadar, 5-10 dakika daha pişirelim ve el mikseri yardımıyla ezerek püre haline getirip, soğutalim.

Tart Hamuru icin;
2 su bardağı Un
Yarım paket tereyağ
1,5 çorba kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı
Yarım çay bardağı su
Bir paket acik renk hazir jöle

Unumuzu yogurma kabimiza koyup, içine, küp-küp kesilmis tereyagi, şeker, tuz, yumurta sarisi ve soğuk suyumuzu ilave edelim, öncelikle yagimizi parmaklarimizla ezerek yumuşattıktan sonra tüm malzemeyi hizlica ve kisa bir süre yoguralim ve kullanana kadar, nemli bir bez altinda yarim saat kadar bekletelim.

Un serpilmis tezgahimizda, hamurumuzu, 3-4 mm incelikte ve 35-36 cm capinda acalim. Tart kalibimiza, acmıs oldugumuz hamurumuzu, kenarlarindan 3-4 cm disari sarkacak şekilde yerleştirelim, sarkan kisimlari ise, parmaklarimizin yardimi ile, kalibin içine doğru ittirerek, hiçbir boşluk kalmayacak şekilde döseyelim. Pişerken kabarmasın diye de, hamurun bütün yüzeyini, bir çatal ucuyla delelim.

Soğuk elma püremizi, hamurun üzerine düzgünce yayalım. Üzerine, ince ince (2 mm kalinlikta) dilimledigimiz elmalarimizi, hiçbir boşluk birakmadan, diledigimiz şekilde dizelim ve elmalarimizin kurumaması ve güzel kızarması için, erimiş tereyaği sürüp, önceden 180 dereceye isitilmis firinimiza verip, 30-35 dakika pişirelim.

Son olarak, sogumus olan tartimizin üzerine, tarifine göre hazirladigimiz, beyaz renkli jölemizi sürüp, afiyetle yiyelim....

Saygi ve sevgilerimle,

19 yorum:

  1. Bayılırım elmalı tarta. Gülün de senin de elinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ohhh iki dilimi gitmis bile...Banada varmi bu pastadan?

    YanıtlaSil
  3. canım arkadaşım merhaba 3 günden buyana eşimle ve oğlumla küçük bir kaçamak tatil yaptık sizlerden uzak kaldım ama çok özledim.tartın nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  4. eline sağlık canım,çok güzel görünüyor ,elma püresinin üzerini elma dilimleriyle kaplamak iyi fikir,hamurdan kafes yapıyordum bende bu şekilde hem daha güzel hemde hafif olmuş...bir daha ki elmalı turtamda deneyeceğim..

    YanıtlaSil
  5. Tart hiç sevmem ama çok güzel gözüküyo,eminim enfes olmuştur:))

    Ben yinede alttaki pasatyı alayım:)))

    YanıtlaSil
  6. Bende ne tesadüf dedim ve arkasından kalp kalbe karşıymış diye düşünürken, tarifimle karşılaşmak beni mutlu etti..Ellerine sağlık canım,afiyetler olsun..

    Biraz önce eve geldim ve elmalı tart yapıp fırına attım..Şimdi pişiyor..))Neden öyle dediğimi anladın sanırım..))Benim tart yarın Kilyos'a gidecek canım..Bakalım nasıl olacak çok merak ediyorum..))


    Tekrar ellerine sağlık..Kocaman sevgilerle..

    YanıtlaSil
  7. Canım arkadaşım ellerine sağlık elma aşığı olarak bu tart tam benlik. Meleğimin tarifleri garantilidir kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Ellerine saglik .Afiyetler olsun canim nefis görünüyor ilk firsat buldugumda seni araya cagim bir seyi hep merak ediyorum .Sana hayirli aksamlar öptüm.

    YanıtlaSil
  9. Tarif Gül'cügümden olunca tabii ki de nefis olmustur, sizlere afiyetler olsun canim benim. Sende basariyla hazirlamissin ve sunmussun, harika bir görüntüsünü de bizlerle paylasmissin az mi yani??? Ellerine saglik diyorum arkadasim. Artik umarim buralarada yaz gelir ve bizlerin de kemikleri biraz isinir, bugün hava burada da harikaydi.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. Nefis olmuş.Eline sağlık canım. sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Merhaba. Harika görünüyor, ellerinize sağlık. Kızım elmalı tariflere bayılır, umarım deneyebilirim. Afiyetler olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. valla iyi yapmissin,bayiliyorum elmali tatlilara,alerjim sebebiyle elmayi yiyemiyorum ama pismis haliyle dokunmuyor allaha sukur.ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  13. Cok güzel görünüyor...
    elma en sevdigim meyvlerden biri:))
    Ellerine sagllik canim

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    Dün akşam blogunuza bir girdim, kolay kolay çıkamadım : )
    Tarifleriniz, özellikle pastalarınız çok güzel.
    Bugünkü tarifinizle birlikte hepsi nefis görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Yine harika bir görüntü,
    üstelik çok pratik bir tarif,paylaşım için teşekkürler..
    sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  16. İkinizin de ellerine sağlık, değişik meyvelerle süslenmiş bu tartlara bayılıyorum, ben de en kısa zamanda bir tart kalıbı alıcam inş. :)

    YanıtlaSil
  17. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  18. merhaba filiz hanim ben zeynep size ne kadar tesekurler etsem bilemem bademli karameli cheescake super oldu nefis herkese tavsiye ederim deneyin mutlaka tekrar gorusmek uzere cikolatali pastayi yapmak istiyom ama zahmetli gibi gorukuyo

    YanıtlaSil
  19. tart süper görünüyor
    ellerine saglik canim...güzel ve bol günesli bir hafta sonu diliyorum

    YanıtlaSil

Nazik yorumlariniza kalpten tesekkürlerimle..::))