Kuskonmaz (Spargel) ve Faydalari


Dün aksam icin, esimin is yerinden, bir Alman arkadasinin evine Kuskonmaz yemeye davetliydik... Neredeyse Nisan ayinin ortalarindan beri buralarda kuskonmaz (Spargel) zamani... Hemen her markette, özel kuskonmaz soyma makinelerinin önünde uzun kuyruklara rastlamaniz mümkün. Her cesidi, baslangicta olmasa bile, su siralar gayet uygun fiyatlarla sofralarimizda... Türkiye`de yasadigim zamanlarda ve sanirim hala, güzel yurdumda gayet az yetistirilen bir bitki kuskonmaz. Halbuki sagligimiza olumlu faydalari o kadar cok ki.

Edindigim bilgilere göre; 100 g kuşkonmaz sadece 14 kalori içerdiğinden, perhiz için ideal bir gıda sayılmaktadır. C vitamini ve potasyum bakımından zengin olan kuşkonmaz ayrıca vücuttan su atıcı bir etki de yapar. Yeşil, mor ya da beyaz kuşkonmaz sağlık demektir. İçinde bol bulunan A,C, E, B1, B2.B6 vitaminleri, folik asit (kan için), fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller sağlık açısından son derece yararlıdır. Kum döktürücü etkisi vardır. Gözlere de iyi gelir. Kalbi güçlendirme ve kanı temizleme özelliği olan kuşkonmaz, sindirimi kolaylaştırır. Zihin açıcı etkisi de bilinir.Yemeğin başında kuşkonmaz yenmesi iştahı açar. Yemekten sonra yemek ise hazma yardımcı olur.



Yalniz, uzmanlar, gut hastalığı olanlarin, kuşkonmazdan uzak durmalarini,  ayrıca böbrek rahatsızlığı olanların da kuşkonmazı az tüketmesini öneriyor.



Bu kadar faydalari varken, umarim, önümüzdeki yillarda memleketimde daha fazla yetistirilmeye baslanir.



Bilindigi gibi, kuskonmaz, corbasindan, salatasina kadar pek cok sekilde tüketilebilir. Iste bizim Alman ailemiz de, kendi ailelerinden gördükleri sekilde (fotograftaki gibi) tüketmekteler kuskonmazi.



7-8 kisilik soframizda sunlar vardi... Yaklasik 3 kilo, fazla yumusak olmayacak sekilde haslanmis cesitli kuskonmaz... Üzerine dökülmek üzere, mayonezli özel sos... Baharatlanarak kabuklari ile firinda kizartilmis koca bir kase özel taze patates... Bol miktarda, bizim usül, biberli, domatesli omlet... Büyük bir canak icinde hercesit yesilligin bulundugu salata ve yanina en az iki, üc cesit sos... Son olarak ta, özel bolonez sosu ile, zeytinyagli, bol kekikli, firindan henüz cikmis, simsicacik pideler... Ortalik, domates, kekik ve sarimsak kokulari ile dopdolu, hos bir sohbetle kuskonmazlarimizi hooppp... Iste ben de, tabagimi doldurup, yemege basladigim asamada, bu muhtesem lezzetleri görüntülemedigimi farkettim, birazini götürdügüm tabagimi hafif düzelttirip, hemen makinemi elime aldim... Ama siz yabanci degilsinin, bu yüzden tirtiklanmis tabagimi yayinlamakta bir sakinca görmedim...

Son derece keyifli gecen aksam yemegimizi, kahvelerimiz esliginde, onlar icin hazirladigim "Kendini Cikolatali Sanan, Frambuazli Pasta"m ile sonlandirdik...

En kisa zamanda sizlerle de bu pastami paylasmak üzere, hepinize saglikli, huzurlu, mutlu bir hafta diliyorum...

Sevgilerimle, 

Diger tariflerim icin tiklayin,

17 yorum:

  1. Merhaba, kuskonmazi biz de ailecek cok severek yiyoruz. Soylediginiz gibi ne yazik ki Turkiye'de cok fazla bulunmuyor. Yetistirmek cok zahmetli, bitkiyi ektikten sonra ilk bir kac sene hic urun alinmiyor. Ancak 2-3 sene sonra urun veriyor. Fazla da bilinmedigi icin belki bu yuzden cok yetistirilmiyordur. Ama lezzeti cok harika, ben ozellile buharda pisirip, tuz zeytinyagi dokup yemesini cok seviyorum. Ellerinize saglik...

    YanıtlaSil
  2. günaydınlar filizcim
    izmirden türkiyeden kucak dolusu sevgiler öpücükler arkadaşıma...güzel bir hafta diliyorum sana canımmmmmm
    afiyet şifalar olsun kuşkonmazlar...ben pastayı merak ettim walla yine döktürmüşsün gibi geliyor bana.....

    YanıtlaSil
  3. pek alışık olmadığım bir lezzet ama canım franbuazlı pastadan olsa fena olmadı hani.afiyet bal olsun.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. dedigin gibi cok saglikli ama bir de tadini sevebilsem ,esim sevdigi icin arada ben de pisiriyorum

    YanıtlaSil
  5. Filizcim, Dublinde oğlumun yanındayım.İster inan ister inanma dün marketten kuşkonmaz aldım. Öyle taze gözüküyordu ki dayanamadım.
    Artık nasıl mı yapacağım? Ben tüm yemekleri yüreğimin götürdüğü gibi yapmayı severim, yani doğaçlama ve ilham alarak.Bakalım ortaya ne çıkacak.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. benim mutfağıma henüz teşrif etmediler:) biraz daha inmesini bekliyorum baya pahalı bi meret:)
    size afiyet bal şeker olsun...
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  7. Simdi tam kuskonmaz zamani geldi, ben cok seviyorum ama evdekilere sevdiremedim bi turlu, ozellikle Almanyada cok oluyor her kosede zamani gelince satiliyor, bende bu zamanlarda Almanyaya annemlere gittigimde mutlaka yapariz, bizde soslu yenilmesedefurinda uzerine besamel sosla yapiyorum oylede guzel oluyor. Ve keske pastayida cekmis olsaydiniz :)

    YanıtlaSil
  8. Canım,
    kuşkonmazı hiç tatmadım desem.
    Arkadaşının ellerine sağlık. Hepside harika görünüyor. Ama benim favorim tabii ki fırında patatesler. Hımmmmm harika.
    Pastanı merakla bekliyorum.Herkesi kendine hayran bıraktığından eminim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. Günaydınnnn,arkadaşım.
    Yorum yazan arkadaşlara katılıyorum.Ben de bilmeyen ve tatmayanlardanım.Çünki sebzenin sadece bir kaç çeşiti ile aram iyidir.

    Faydaları oldukça çok,ilginç doğrusu,

    Kocamannn öpüyorum seni,

    Kuzu balıklarının zamanı geldi.
    Hafta sonu ziyafet var ziyafet:)
    Bilmemki davet etsem gelirmi arkadaşım:)

    Sevgilerimle...
    :)

    YanıtlaSil
  10. merhaba bende kuskonmazi bir kac defa aldim ama sanirsam tam bilemedim pisirmesini veya sosunuki sevemedim bir türlü:) almanlarin vazgecilmez sebzesine ben alisamadim :))

    YanıtlaSil
  11. Ablacım çok nadir bulabilirsem alıyorum ama az olduğu için fiyatı epey yüksek ama çok da seviyorum.
    Size afiyetler olsun ablammm.
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba canim.
    Evet dedigin gibi simdi pek bol buralarda.Ama ne yazikki ben eve hic sokmam:((
    Artik kuskonmazlar bitsede cilekler bollassa degilmi?
    Sevgilerle öptüm canim.

    YanıtlaSil
  13. Canim afiyetler olsun.Bende seviyorum gecen hafta bahcede toplandik giril yerine salata cesitleri ve kuskonmaz hazirlayip yedik .Zayiflatma özelligide varmis duydugum kadariyla .Bizim evde corbasini kizim cok seviyor. Sevgiler canim hayirli aksamlar öptüm.

    YanıtlaSil
  14. BANA HİÇ YEMEK NASİP OLMADI EMİNİM LEZZETLİDİR ARKADAŞINIZIN ELLERİNE SAĞLIK..
    SEVGİLERİMLE..

    YanıtlaSil
  15. Ben de seyrek yiyenlerdenim.fakat tabaktaki garnitürler soslar ve bilhassa senin anlatimin istahimi kabartti.Sevgiyle öpüyorum canim...

    YanıtlaSil
  16. mmmh cok severim kuskonmazi, hatta bayilirim! et yaginda kavrulmusunu, favorimdir.. kiymali tartini..
    afiyet sifalar olsun canim..kocaman öpüyorum..

    YanıtlaSil
  17. mmmh cok severim kuskonmazi, hatta bayilirim! et yaginda kavrulmusunu, favorimdir.. kiymali tartini..
    afiyet sifalar olsun canim..kocaman öpüyorum..

    YanıtlaSil

Nazik yorumlariniza kalpten tesekkürlerimle..::))