KAYISILI CHEESECAKE


Hepinizin cumasi mübarek olsun...

Bugün de, yerken agizinizda eriyen, (tabii, tereyagi girince isin icine...:::))) yumusacik bir dokuya sahip KAYISILI CHEESECAKE`imi paylasmak istedim... Hazirlanmasi, diger cheesecakelerime nazaran biraz daha mesakkatli.... Ama denemenizde yarar var derim ben, benden söylemesi..:::))

250 gr. Un
225 gr. Tereyagi
1 yumurta
bir fiske tuz
75 gr. Toz seker
16 adet yarim kayisi (konserve veya tazesinden komposto yapilmis sekilde)

200 gr. esmer seker
2 cay kasigi limon kabugu rendesi
4 yemek kasigi kayisi suyu (veya portakal)
3 yumurta (sari-beyaz ayrilmis)
75 gr. irmik
1 paket vanilyali puding (pisirilen)
750 gr.süzme yogurt (Magerquark)
200 gr. Kati krema (Schmand)
2 yemek kasigi pudra sekeri


Alt taban icin, un, 125 gr, tereyagi, yumurta, tuz, 75.gr seker ve 2-3 yemek kasigi su güzelce karistirilir. Bir strece sarilarak, yarim saat buzdolabinda bekletildikten sonra, bir portakal kadar hamur kenara ayrilir, geri kalani 26 cm.lik kelepceli kaliba, kenarlari yukarida olacak sekilde yayilir. Ve kayisilar yerlestirilir. Bu arada firin, icinde bir tas icinde su koyularak,  170 dereceye ayarlanir.

Ic malzemesi icin,  geri kalan tereyagi iyice cirpilir. Sonra icine esmer seker, limon kabugu rendesi, kayisi suyu, yumurta sarilari katilarak biraz daha cirpilir ve sonra icine irmik ve vanilyali puding eklenir.... biraz daha karistirilir. Hemen ardindan yogurt ve krema eklenir.  Yumurta beyazlari ayri bir yerde kar haline getirilip, son asamada bir spatula yardimi ile karisima ilave edilip, hazirladigimiz taban hamurunun üzerine dökülüp, önceden ayirdigimiz hamur ile seritler kesilerek süslenir ve isittigimiz 170 derecelik firinda  70 dakika pisirilir.... Ama üzeri fazla kizarmasin diye, ilk 40 dakikadan sonra, bir yagli kagit yayarsaniz iyi olur. 

Cheesecake güzelce pisip, atesi kapadiktan sonra, firin kapaginin arasina tahta bir kepce koyarak, icerideki havanin rahatlamasini saglayip, keki iyice soguyuncaya kadar firinda birakin, hatta ben tüm cheesecakelerimi geceden pisirip, sabaha kadar firinda birakiyorum, ertesi sabah buzdolabina kaldirip, en az bir gün bekletiyorum. Böylece, daha yumusak bir dokusu oluyor ve lezzeti artiyor.

Saglikli ve mutlu bir hafta sonu dileklerimle,

24 yorum:

  1. Bu nasıl bir görüntü böyle, lezzetinin de aşağa kalır yanı olmadığı belli, MEşaketli olma konusundada haklısın, en azından malzemeleri toparlamak bile bir iş:)

    YanıtlaSil
  2. Yine muhteşem görünüyor. Ama ben yapabilir miyim? Sanmıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden yapamayasin ki... Eminim alasini yaparsin....

      Sil
  3. Ne güzel bir Cuma bugün...bu güzelliklere bakmak bile yetiyor...tadini hayal edebiliyorum...ellerine saglik Filizim...

    Eya

    YanıtlaSil
  4. MAŞAALLAH ABLACIĞIM,DÜĞÜN HAZIRLIKLARI BAYAĞ ALIYORMUŞ SENİ BİZDEN..:)ELLERİNE SAĞLIK ENFES GÖRÜNÜYOR..DENEME FIRSTI ULURSAM İLK FIRSATTA..:) ÖPÜYORUM KOCAMAANNN.. BEKLİYORUM RAMAZANDA İNŞAALLAH..:) İÇTEN SEVGİ VE DUALAR..

    YanıtlaSil
  5. Ah Filizciğim, diyette olanları hiç düşünmez misin canım arkadaşım.
    Bu nasıl güzel bir kek böyle. Kayısının tazesi de kurusu da hiç vazgeçemediğim bir meyve. Bir de böyle lezzete bürününce nasıl dayanırım bilmem. Yutkunmaktan başka çare yok.
    Ellerine sağlık güzel arkadaşım.

    Yine görüşmek kısmet olamayacağı için çok üzülüyorum. Nedir bu şanssızlığım bilmiyorum.Sen geliyorsun ben tatile gidiyorum o tarihlerde.Kışın geldiğinde inşallah görüşürüz.

    Çoook öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten meşakatli ama harika olmuş rllrine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Canparem ablam muhteşem bir chesscake olmuş.Bayılırım zaten ben kayısıda çok yakışmıştır eminim.Mutlu hafta sonları,ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Süpersin Filiz'ciğim..Çok çok güzel görünüyor...
    Ellerine sağlık..
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. harika ...benimde aklımda kayısılı bir tart yapmak geçiyor,ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Öncelikle belirtmek isterim gerçekten hoş bir Blogunuz var,içeriklerde harika.

    Yorumlaşma platformunda ilk Grup(Grup 1) i doldurduğumuz için bu pazartesinden başlayarak,o gruptaki kişilere 2 günde bir olan yorumlaşma maratonuna bu pazartesi başlamak istiyoruz.Sizinde onayınızı:

    http://yorumlasalim.blogspot.com/p/grup-1.html

    sayfasına yazmanızı ve bundan sonra bu sayfada diğer arkadaşlarla paşlaşmanızı bekliyoruz...Bir sıkıntı olması durumunda lütfen bizi bu sayfadan bilgilendiriniz.
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  11. filiz ablacım nefis bir görüntü ve eminim nefiste bir tat ama şuan ki ruh halimle bu cheesecake i yapmam hiiiiç mümkün değil :)) aklımdan geçen şu ah ahh uçağa atlayıp filiz ablama misafir olsam filiz ablam bir tabak uzatsa içinde bir dilim kayısılı cheesecake çok oluyorum ama bir dilimde bademli karamelli.....sanırım şekerim düştü :)))) canım ablam seni çok seviyorum

    YanıtlaSil
  12. Bu konuda sıkıntı olmaz zira geldiğiniz yerde de internet bulursunuz diye düşünüyorum:)
    Bununla beraber herhangi bir sıkıntı olursa,beş haftalığına siz yazmazsınız gruptakilere gruptakilerde size yazmaz.(isteyen yazar tabi).Sonuç itibari ile kararı gruptaki arkadaşlar verecektir.Bu konuda kararı gruptakilere vermek en iyisi.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  13. off müthiş bişey bu ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  14. yeme de yanında yat
    eline sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  15. Elinize saglik olsun. Hazir alinmis kekler gibi olmus.
    Hayirli yolculuklar diliyorum. Guzel tatil gecirmeniz dilegile..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Oh oh ne güzel olmuş. Harika fotoğraflar, mutlaka deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  17. hiç cheesecake yapmadım ben ya cesaret edip bir kee denemem lazım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. Harika bir görüntünün lezzetini düşünemiyorum bile:)
    Ellerine sağlık canım:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Gerçekten tadını alabildim şimdi buradan:)

    YanıtlaSil
  20. Bu cheesecake muhteşem bir tablo olmuş ; ellerinize sağlık.
    En kısa zamanda deneyeceğim.
    İyi bayramlar diliyorum, Pırıl.

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar muazzam bi görüntü ellerinize sağlık..:)
    denemek için sabısızlanıyorum fakat merak ettiğim bi şey var; quark-süzme yoğurt demişsiniz bu bizim bildiğimiz süzme yoğurt mu???
    birde pudingi toz olarak mı kullanacağız....
    çok çok çok teşekkür ederim şimdiden
    gamze..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Sevgili Gamze hanim... Quark, bir nevi Türkiye`deki süzme yogurt gibi... Ama yagsiz... Yani siz süzme (sert) yogurt ile yapabilirsiniz... Pudingi toz olarak katiyorsunuz... Paketteki haliyle yani... Puding, cheesecakei sertlesmesine yardimci oluyor... Sevgilerimle,

      Sil

Nazik yorumlariniza kalpten tesekkürlerimle..::))