CIKOLATA GÜLLERIM (DETAYLI TARIF)


Dün yayinlamis oldugum Sevgili Ayse Yaman`in güllü pastasinin tarifini daha detayli bir sekilde tekrarliyorum. Neden mi? Cok sevgili arkadaslarimin verdikleri detayli link baglanti bilgilerini defalarca denememe ragmen hala basarili olamadim... Sanirim blogumu hazirlama asamasinda bir yanlis yaptim... Ama insallah en kisa zamanda bu sorunu da cözecegim...

Simdi gelelim pastamizi hazirlama asamalarina.... Öncelikle, en az bir gün önceden pandispanyamizi pisirelim ve ayni gün cikolatadan güllerimizi de hazirlayip serin bir ortamda, üzerine bir poset gecirerek bekletelim.

Cikolatalı Modelleme Hamurumuz icin "Plastik Çikolata";

280 gr bitter çikolata
2,5 yemek kasigi bal

Cikolatalari benmari usulü eritelim. İçine balimizi Ayse`nin tarifinde misir surubu vardi ama ben bulamadigim icin bali denedim, sonuctan cok memnunum) ekleyip biraz karistiralim. Daha sonra üzerini streçle kapatip, oda isisinda soguyup, sertlesene kadar bekletelim, sertlesmesi yaklasik 3-4 saati buluyor. Oldukca sert bir hamur oluyor ama elimize alip biraz yogurdugumuz zaman hemen yumusuyor, yani sekil vermeye cok egimli bir hamur oluyor... Ben de ilk kez calistim plastik cikolata hamuruyla... Bundan sonra da, cok calisacagim gibi geliyor... Burada belirtmem gereken birsey var, Sevgili Ayse`den ögrendigime göre eger beyaz cikolata ile calisilacaksa bal oranini (misir surubuni) biraz azaltmak gerekiyormus... Sonrasi ise size kalmis, ister cicek kaliplariyla, isterseniz benim gibi parmaklarinizla güllerimizi yapmaya baslayabiliriz. Ben sadece yapraklari kalipla kestim.. (En kisa zamanda sadece gül hazirlama asamalarimi fotograflayagim).

Sade Pandispanyamizin tarifi;

270 gr. toz seker
180 gr. un
6 yumurta oda sicakliginda (beyaz ve sarilari ayrilmis olacak)
1 paket vanilya
Birkaç damla limon suyu

22 cm lik kelepçeli kalibin sadece altina yagli kagidimizi serelim. Firinimizi da 160dereceye ayarlayip, içine ısıya dayanikli küçük bir kap su koyalim. Buhar oluşması için. Cirpma kabimizda, şekerimizin yarisini ve yumurta sarilarimizi yaklasik 7 dakika cirpalim. Sonra içine vanilya ve limon suyumuzu ekleyelim. Başka bir kapta yumurta beyazlarini kar gibi köpük oluncaya kadar cirpalim. Daha sonra içine yavaşça geri kalan şekerimizi dökelim ve cirpmaya devam edelim. Kabimizi ters cevirdigimizde baktik ki köpük düsmüyor o zaman cirpmaya son verelim, bu islem de yaklasik 5 dakika sürüyor (el mikseri ile). Yine Ayse`den bir ipucu "aşırı çırpmaktan kaçının, yumurta beyazları kuruyabilir" Daha sonra yumurta sarimiza, elenmiş unumuzu ve yumurta beyazimizi çok yavaş bir şekilde 3 parti halinde spatula veya tahta bir kasik yardimi ile karistiralim. Amaç köpüklere zarar vermeden hafifçe karistirmakmis.... Önce yumurta beyazinin üctebirini, sonra unun üctebirini karistiralim. Elimizdeki malzemeler bitinceye kadar sirasiyla ve yavaşça ve de tabiiki de sabirla bu kariştirma işlemine devam edelim ve nihayetinde hamurumuzu kalibimiza dökelim. Önceden 160 derece sicakliga getirilmiş firinimizda yaklaşik 45-50 dk pişirelim (Bu saat isi her firina göre farklilik gösterebilir, siz en iyisi 40. dakikadan sonra kürdaninizla karar verin). Kekimizi firinimizdan alinca kalibimizin kenarlarindan ince bir biçakla hafifçe geçelim, kekimize zarar vermeden kelepçesini açip, soğutma telimize ters çevirelim. Iyice soguduktan sonra strecle güzelce saralim ve en az bir gün rahat birakalim.

Evet, simdi aradan 1-2 gün gecti ve pastamizi hazirlamaya basliyoruz;
Öncelikle kekimizi 2 veya 3 kata ayiralim. Sonra da her kati sütle islatalim... Ben sütün icine biraz da ahududu sosu kattim... Sonra da asagida tarifini verecegim kremayi katlara sürüp, (Kremanin üzerine siz istediginiz seyi koyabilirsiniz, meyve, cikolata, findik vs.) her kata bolca muz ve ahududu parcaciklari serpistirelim... Son olarak pastanin üzerini ve etrafini da kremamizla kapladiktan sonra buzdolabimiza kaldiralim ve birakalim birkac saat kendine gelsin...

Simdi sira ana hatlari biten pastamizin üzerini Glaze ile kaplamaya geldi. Yine tarifi asagida olan glazeyi kremadan hemen sonra hazirlarsaniz bekleme asamalarini atlar, pastanin üzerine dökülecek kadar sogumus olmasini saglarsiniz. Ben glazeyi dökmeden önce epey beklemek zorunda kaldim, cünkü oldukca sulu olmustu.... Bekledikce katilasti.... Eveet... Glazeyi de döktükten sonra sira en zevkli kisma geldi... Pastamizin cevresini bir iple ölcüp, ayni uzunlukta yagli kagidimizi keselim, ha tabi yüksekligini de ayarlamayi unutmayalim. Benmari usulü erittigimiz 150 gr. kadar beyaz cikolatayi yagli kagidin üzerine ne cok kalin, ne cok ince (ben biraz ince yapmisim) sürelim ve 10-15 dakika kadar bekledikten sonra pastamizin etrafina saralim ve buzdolabina kaldiralim. Dolapta cikolatali bant iyice donunca dikkatlice siyiralim ve önceden hazirladigimiz güllerimizle süsleyelim.

Pasta Kremasi;

3 su bardağı süt
3 yemek kasigi nişasta
2 tepeleme yemek kaşığı un
1/2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
2 yumurta sarisi
100 gr. süt kreması

Krema haric diger malzemeleri tenceremize alip mikserimizle bir güzel cirpalim, sonra atese oturtalim ve kaynamaya baslayana kadar sürekli karistiralim... Fokurdamaya baslayinca atesi iyice kisalim ve biraz daha karistirarak pisirmeye devam edelim ki un kokusu kalmasin, son olarak vanilyamizi da ekleyip atesten alalim, arasira karistirarak iyice sogutalim... ( bu yaklasik 1 saatinizi alir). Diger yanda kremamizi mikserimiz ile sert kivama gelinceye kadar cirpip muhallebimiz soguyuncaya kadar buzdolabinda bekletelim. Ve son olarak sogumus muhallebimizle, kremamizi bulusturup pürüzsüz bir kivama gelinceye karar tekrar cirpalim.

Glaze;

170 gr. beyaz çikolata
100 gr süt kreması

Küçük bir sos tenceresinde kremamizi kaynama noktasına gelinceye kadar isitalim. Fakat dikkat edelim kaynamasin. Çikolatalarimizi bir bicakla keserek cam bir kase içine alalim. Daha sonra sicak kremayı üzerlerine dökelim. Daha sonra cirpma teli ile çikolata koyu ve parlak bir kıvama gelinceye kadar karistiralim. Oda sicakliginda yarim saat kadar bekletip pastamizin üzerine dökelim...

Hepinize afiyetler olsun...

6 yorum:

  1. kelimenin tek anlamıyla süper,eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. HARİKA OLMUŞ AREKADAŞIM ELLERİNE SAGLIK BU KADAR DETAYLI ANLATIM İÇİN DE TEBRİK EDERİM SİZİ SEVGİLER

    YanıtlaSil
  3. Canım harikasın gül yapımını sabır
    sızlıkla bekliycem:))Kocaman öptüm.

    YanıtlaSil
  4. pasta tek kelimeyle harika olmus,
    ellerine saglik
    dortmund`daki bulusmaya katilmak istermisin,sanada yakin nede olsa...
    seninlede tanismayi cok isterim, eger sende bize katilmak istersen blogumda anketde tarih icin oyunu ver...
    katilirsan cok sevinirim
    sevgilerimle sevim

    YanıtlaSil
  5. Pasta harika ötesi olmuş.Elleinize sağlık..Pastaya el koydum:) Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Bayıldım şeker hamuruna gerek olmaması ayrıca güzel hem gül hem çikolata bayıldım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

Nazik yorumlariniza kalpten tesekkürlerimle..::))